Muru, meidän katto vuotaa!

Oli tuiki tavallinen maanantai-ilta 17. joulukuuta, kun Nygårdin pariskunta päätti pikaisesti piipahtaa työmaalla ennen Pirttihirmun kardiologin vastaanottoaikaa.

Spigotilta oli käynyt päivän aikana väkeä asentelemassa sähkö- ja LVI-puolia mallilleen, joten Marmoripossu kävi katsastamassa, miten hommat olivat edenneet sekä hoiti siinä samalla pari pientä hommaa pois jaloista.

Pirttihirmun ranteessa pyörivä rannekello oli juuri nakutellut molemmat viisarinsa kello viiden tienoille, joten hupakko päätti mennä hoputtamaan kylppärissä otsalampun kanssa hääräävää Marmoripossuaan. Lääkäriaika oli sovittu alkavaksi kello 17.45, joten kiirettä alkoi pikku hiljaa puskemaan.

Kylpyhuoneeseen kipiteltyään Pirttihirmu hihkaisee miehelleen: ”Muru, lähetään jo!”

Marmoripossu konttaa saunan lauteiden alta: ”Joo, justiinsa sain hoidettua tän!”

Pirttihirmu kävelee lähemmäs ja osoittaa ruskeaa rantua kylpyhuoneen seinässä: ”…öö, mikä tuo on?”

Marmoripossu lähestyy outoa rantua ja alkaa samalla manaamaan: ”Tuo ei oo hyvä, tuo ei oo hyvä!”

15 sekuntia myöhemmin Nygårdin pariskunnan maailma on heittänyt kuperkeikkaa; Marmoripossu on pahoinpidellyt täysin puolustuskyvyttömän rikkalapiosetin, ja iskenyt nyrkillä työtasoon, joka 2 minuuttia myöhemmin halkeaa kahtia ja tipahtaa lattialle. Pirttihirmu on sen sijaan mätkähtänyt portaiden alle sikiöasentoon ja vaipunut koomaan.

Saunan katto vuotaa

Tuijoteltuamme samana iltana ruskeaa rantua, joka valui kylpyhuoneen valkoista seinälaattaa pitkin, huomasimme, että kylpyhuoneen kattopaneelit olivat nekin kastuneet saunan kohdalta aika lailla.

Siinä ensimmäisenä meille tuli mieleen, että saunan yläpuolella oleva, vielä keskeneräinen parvekkeen lattia oli päässyt vuotamaan jostakin kohtaa, ja nyt vettä oli ehtinyt kertymään varmastikin hurja määrä, jotta se oli ennättänyt valumaan ensinnäkin paksujen harkkojen lävitse saunan eristeisiin ja siitä vielä kattopaneeleihin.

Jani soitti siltä istumalta myös vastaavalle mestarillemme, joka sanoi, että nyt pitää heti huomenaamulla soittaa rakennustarkastajalle ja perua käyttöönottokatselmus; näillä tiedoilla muuttolupa liikenisi kuulemma ehkä vasta parin kuukauden päästä. 😱

Emme ehtineet siinä sen koommin tilannetta käsitellä, kun jo kiirehdimme Pohjola Sairaalaan sydänultraan selvittelemään, mistä kolmikymppisen Pirttihirmun sivuääni mahtaa johtua.

Myöhemmin sairaalasta kotiin ajaessamme bongasimme onneksi hurjan mukavan ja asiantuntevan naapurimme Villen koiraansa kävelyttämästä, ja Jani pyysi häntä piipahtamaan talolla, jotta hän voisi antaa oman tuomionsa tilanteesta.

”Vettä tulvillaan, on raikas sauna tää!”

Villen saapuessa paikalle aloimme kartoittamaan tilannetta, ja selvittämään, kuinka isolle alueelle vettä oli ehtinyt valumaan. Jani oli jo käynyt lakaisemassa yläpuolella sijaitsevan parvekkeen lattian lumesta ja olimme samalla tunnustelleet siihen asennettua kattohuopaa, josko se kupruilisi jostain kohtaa, mistä vesi olisi päässyt valumaan rakenteisiin.

Emme onneksi ehtineet aloittaa kattopaneelien irti kiskomista, kun huomasimme, että saunan kiukaan vierelle oli myös tipahdellut pisaroita.

Tässä vaiheessa katseemme kohdistui suoraan kiukaan yläpuolella kulkevaan ilmastointihormiin, jota lähemmin tutkailtuamme huomasimme, että kaikki kattopaneeleihin päätynyt vesi oli saanut alkunsa sieltä.

Kiukaan yläpuolelta otettu kuva ilmastointihormiin kertyneestä kondenssivedestä.

Katastrofi alkoi pikkuhiljaa onneksemme kutistumaan yhä pienempään mittakaavaan, ja tarkistimme vielä vanhemmista kuvista ilmastointihormin pituuden, jotta saimme varmuuden tilanteesta:

Kondenssivettä kerännyt ilmastointihormi kulkee kuvassa suoraan Janin pään yläpuolella.

Vanhoista raksakuvista saimme onneksi vielä vahvistuksen asialle, ja ymmärsimme, että vettä oli kertynyt saunan ja suihkutilojen rajalle juuri sen takia, koska hormin kaartuva liitoskohta sijaitsi siinä kohtaa.

Vesivahinko oli päässyt syntymään, koska yläkerran parveketta ei oltu vielä ehditty eristämään, jolloin ulkopuolelta tuleva kylmyys oli päässyt viilentämään ilmastointihormia, joka yhdessä asunnosta tulevan lämpimän ja kostean ilman kanssa oli kerryttänyt putkeen kondenssivettä.

Aloimme heti ensimmäisenä pyyhkimään enimpiä vesipisaroita kattopaneeleista pois sekä yritimme saada myös hormia kuivattua sisäpuolelta tunkemalla sinne löytämiämme pyyhkeitä ja lakanoita, jotta edes osan hormin pohjalla lilluvasta vedestä sai kerättyä ennen kuin se lähtisi jatkamaan matkaansa alas paneeleihin.

Seuraavana päivänä Jani tilasi myös heti ensitöikseen lähirautakaupastamme uretaanilevyä, jotta saimme eristettyä parvekkeen lattian paremmin.

Jani eristämässä parvekkeen lattiaa XPS-levyillä.

Tiistaina saimme myös ilmastoinnin päälle, joka sekin helpotti tilannetta, ja saunan katto pääsi vihdoin kuivumaan.

Saunan kattopaneeleihin jäi toiselle seinän reunustalle tummemmat jäljet veden kertymisestä, mutta muutoin paneelit kuivuivat lähes entisen näköiseksi kaikkialta muualta. Sauna on muutoinkin aika hämärä tila, joten en usko, että pieni esteettinen virhe häiritsee kenenkään silmiä – tai kukaan sitä ylipäätänsä huomaisi, jos asiasta ei erikseen mainitse. 😌

Onneksi selvittiin tästä meidän vesivahingosta näinkin pienellä säikähdyksellä, mutta en tule kyllä ikinä unohtamaan sitä fiilistä, kun hoksattiin kattopaneeleista valuva vesi. 😨

Käyttöönottokatselmus kolme päivää myöhemmin

Olimme sopineet Sipoon johtavan rakennustarkastajan kanssa käyttöönottokatselmuksen joulukuun 20. päivälle, joka oli torstai. Spigotilta pääsi onneksemme työmiehiä puuhastelemaan työmaalle koko alkuviikoksi, ja tänä aikana he saivat kaikki kodin LVI- ja sähköasennukset tehtyä!

Mitä luksusta olikaan saada vettä suoraan hanasta! 😍

Torstaita varten meillä itsellämme oli kuitenkin vielä pitkä tehtävälista odottelemassa, ja painoimmekin töitä työmaalla aika lailla joka yö kello neljään asti.

Domuksen konkurssista johtuen käytiin kiireellä hakemassa Bauhausista kylppäreihin koivutasot, ja koska kivitasot vaihtuivat lennosta puutasoihin, niin oltaisiin haluttu samalla vaihtaa myös altaat päältä kiinnitettäviin malleihin.

NetRauta ei suostunut enää vaihtamaan ostamiamme Villeroy & Bochin alta kiinnitettäviä altaita päältä kiinnitettäviin malleihin, ja Villeroy & Bochin Suomen myyntiinkin soitettuamme sanottiin, että vaihto voitaisiin kyllä tehdä, mutta meidän pitäisi lähettää altaat omakustanteisesti Saksaan. Kolmen erittäin painavan altaan lähettäminen Saksaan ei kuitenkaan kuulostanut millään lailla kivalta saati halvalta, joten päädyimme pitäytymään alta kiinnitettävissä malleissa ja tekemään vähän enemmän töitä, jotta saimme ne kiinnitettyä siististi Bauhausista ostamiimme koivutasoihin.

Jani ja Jässi aloittivat alta kiinnitettävien altaiden asentamisen harjoituskappaleen tekemisellä.

Harjoituskappaleen jälkeen siirryttiin tositoimiin.
Ihan itse hiottiin Janin kanssa reunat, ja kyllä niistä ihan siistit tuli!
Yläkerran altaiden askartelua.

Domuksen konkurssi johti muun muassa siihen, että meidän piti taikoa jostain pikaisella aikataululla myös keittiöön uudet tasot, jotta Spigot pääsi asentamaan hanat paikoilleen. Muiden tasojen kanssa ei tosissaan sen isompia ongelmia ollut, mutta harmaita hiuksia aiheutti keittiön saareke, joka oli runkomitoiltaan 2800 mm x 1080 mm.

Edellisessä postauksessahan jo vähän kerroinkin tästä tilanteesta, kun lähdin sitten itse metsästämään tätä tasoa, mutta jokaisessa mahdollisessa myyntipaikassa ilmoitettiin, että niin pitkän ja leveän puutason saamisessa menisi useampi viikko. Tämähän ei kuitenkaan istunut meidän kalenterisuunnitelmiemme kanssa, joten soittelu eri pisteisiin jatkui kunnes muuan yritys Lahdesta vastasi puhelimeen.

Itse puhelinkeskustelu meni omasta mielestäni palttiarallaa näin:

Minä: ”Hei! Mahtaisikohan teiltä löytyä suoraan varastosta 40 mm paksua massiivipuutasoa runkoon, jonka mitat ovat 2800 mm x 1080 mm? Kuvittelisin, että taso saisi muutaman sentin ylittyä noista mitoista, mutta te varmasti tiedätte paremmin.”

Lahti: ”Joo! Meiltä löytyy itse asiassa tammea mitoilla 3090 mm x 1200 mm!”

Minä: ”Aivan mahtavaa! Sehän riittää ja menee vähän ylikin! Sopiiko, että me lähdetään samoin tein ajamaan sinne päin?”

Tämä ihana, ihana paikka oli onneksemme Woodim Finland, ja siinä sitten itsellä ohjat käsissä ja into pinkeänä lähdin hakemaan tasoa heiltä Lahdesta. Jani oli tuolloin töissä, joten pyysin apuun rakkaan isäni, jonka kanssa vuokrattiin meille peräkärry ja laina-auto, jotta päästiin matkaan (itsellänihän ei siis vieläkään ole ajokorttia – tarkoitus on kyllä hankkia! 😬).

Isä osasi suositella peräkärryn vuokraukseen Fiksuvetoa, josta saatiin tilava ja kuomullinen peräkärry mainioon 10 euron päivävuokraan. Vuokraus sujui todella helposti ja näppärästi, joten suosittelen heitä lämpimästi, jos vuokraukselle tulee tarvetta!

Auto taasen saatiin lainaan isän ystävältä, Heikiltä, joka myös lähti meidän kaveriksi.

Muutama tunti Woodimin puhelinsoiton jälkeen oltiinkin sitten isän ja Heikin kanssa Lahdessa, ja Woodimin komiat varastomiehet auttoivat meitä niin keittiön saarekkeen jättitason kuin keittiön pienemmänkin tason kantamisessa kyytiin.

Siinä onnesta soikeana hymyilin hetken kuluttua auton takapenkillä, kun matka jatkui seuraavaksi Kalkkirantaa kohti kahden upean massiivipuutason kanssa.

Isällä ja Heikillä oli vielä muita hommia sille illalle, joten he jättivät minut sekä peräkärryn Kalkkirantaan odottelemaan Janin tuloa. Janin kanssa sitten kahdestaan kannettiin molemmat tasot sisälle taloon, ja voin kyllä sanoa, että 40 mm paksu ja yli kolme metriä pitkä massiivipuutaso painaa muuten aivan perkeleen paljon!

Saatiin taso jollain ihmeen kaupalla kannettua hengissä sisälle, mutta keittiössä totesin Janille, etten kyllä lähde edes yrittämään tason nostoa rungon päälle. Rakas ottopoikamme, Jarmondo, tuli onneksi lyhyellä varoitusajalla apuun ja saatiin taso viimeinkin nostettua paikoilleen. Ja hitsin vitsit, kun se näytti upealta!

Tätä puhdasta onnistumisen iloa ehti kuitenkin kestää vain noin 7,3 sekuntia, kun tasoa kunnolla paikoilleen asetellessaan rakas pörröpää mieheni ilmoitti, että taso on liian kapea.

Kuva: Relatably

Öö… siis mitä?

Siinä ensin aivotoiminnan kadotettuani ja suu auki tasoa tuijottaessani aloin sitten miettimään, että missä kohtaa olin onnistunut ryssimään koko homman näin ruhtinaallisesti.

Aivotoiminnan pikkuhiljaa palatessa mitattiin heti ensimmäisenä taso, joka osoittautui 1020 mm leveäksi sen 1200 mm sijaan. Kakkonen ja nolla olivat onnistuneet vähän vaihtamaan paikkaa jossain välissä. 🙉

Siinä samalla pyysin Jania mittaamaan myös keittiön toisenkin tason, että onhan se nyt sentään sopivan kokoinen.

No, eihän se tietenkään ollut!

En ollut saanut Domukselta keittiön päivitettyjä mittoja, joten olin katsonut tiskialtaan puolen tason syvyyden kuvasta, jossa se oli ollut kapeampi. Nyt siis siitäkin puuttui muutama sentti syvyydestä. *facepalm*

Aloin heti miettimään, että miten helkkarissa me nyt tästä sitten selvitään, ja mielessä lähti pyörimään netissä nähtyjä epoxy-videoita ynnä muita, joissa puuta oli jatkettu makeasti epoxilla. Jani ei innostunut ideasta, joten päätin yrittää soittaa ystävällemme Snyffelle, joka on haka kaikessa puuhun liittyvässä.

Snyffe ei kuitenkaan vastannut puhelimeen, joten istuttiin hetki hiljaa yhdessä Janin ja Jarmondon kanssa, jonka jälkeen päätettiin, että turha tässä on enää tänään lähteä mitään tekemään vaan mennään vain kotiin lepäämään ja mietitään sitten tarkkaan, mitä seuraavaksi tehdään.

Äidin luokse kotiin ajaessamme purskahdin autossa vielä itkemään, ja siinä samalla, kun räkää valui nenästä, alkoi myös puhelinkin soimaan. Snyffe yritti soittaa takaisin, mutta olin niin harmissani ja itkuinen, etten viitsinyt vastata. Jani onneksi tökki ja sanoi, että vastaa nyt, kun kerran yrititkin itse tavoitella.

Onneksi vastasin, sillä Snyffe innostui heti keksimään nerokkaan ratkaisun ongelmaan! 😍

Kun sotasuunnitelma oli käyty Snyffen kanssa lävitse, lähdettiin Janin ja Jarmondon kanssa seuraavalla viikolla käymään uudestaan Woodimilla, ja tällä kertaa mukaan tarttui kaksi 11 cm leveää ja yli 3 metriä pitkää Wenge-puupalaa.

Näistä tehtiin taikuutta seuraavanlaisesti:

Snyffe ja Jani puolittavat 11 cm leveitä Wenge-paloja.

Reunapaloihin porattiin kiinnitysreiät.
Snyffeltä löytyi omasta takaa suurin osa tarvittavista työkaluistakin!

Ylijäämäpuusta porattiin tapit reunojen kiinnitystä varten.

Tapit valmiina!
Pallokin on innoissaan!
Jani hiomassa tappeja.
Tapit paikoillaan ja hiottuna.

Kevyttä raksarusketusta.
Tasossa ollut kuoppa sai pienen epoxy-käsittelyn.
Reunat pyöristetty yläjyrsimellä.
Vielä pientä hiontaviimeistelyä!
Lopuksi pintakäsittely Osmon TopOililla.
Ensimmäinen öljykerros leviteltynä. 🙂

Kaksi ja puoli päivää tuon askartelemisessa meni, mutta nyt se on täydellinen! 😍

Miljoonasti kiitoksia Woodimille ja erityisesti Snyffelle, sillä nyt meillä on niin hieno keittiön työtaso, että oksat pois! Nyt voi rehellisesti sanoa, että oli kyllä onni onnettomuudessa, että sekoilin mittojen kanssa, sillä tästä tasosta tuli niin hieno! 😁

 

Mutta KYLLÄ! Kaikesta tästä säheltämisestä selvittiin hienosti, ja Sipoon johtava rakennustarkastaja näytti meille vihreää valoa kauniina torstaipäivänä, 20. joulukuuta!

Käyttöönottokatselmusta varten sisäänkäyntien piti olla turvalliset, joten Jani väsäsi torstaina klo 01.07 rakennusaikaisen terassin pääovelle. On se mies!

Nyt on ehtinyt kulua jo yli kaksi viikkoa omassa rakkaassa kodissa, ja vaikka tekemistä riittää vielä paljon, niin on tämä kyllä aika nannaa! 👍

Joululomalla saatiin myös levättyäkin mukavasti, ja nyt löytyy taas virtaa kirjoitella blogiakin useammin – ja kerrottavaahan riittää vaikka kuinka! 😀

Kuulemisiin siis taas ensi viikolla,  ja mukavaa alkanutta uutta vuotta teille! 🙂

 

Onnellisin terveisin,

Pirttihirmu

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.