Muru, riidelläänkö vaihteeksi rahasta?

Kaikilla pariskunnilla, oli yhteiselo muutoin kuinka upeaa tahansa, on yleensä ainakin yksi riitelyn aihe, joka saa aina välillä molempien ohimot jyskyttämään ja ehkä välillä keskisormetkin vahvaan noususuhdanteeseen. Jos näin ei ikinä käy, niin silloin kyseessä on kuollut pariskunta.

Yhdeksänkymmentäyhdeksän prosenttia ajasta rakastamme Marmoripossun kanssa toisiamme hurjan paljon ja suurella sydämellä, mutta nyt näin kahdeksan vuoden yhteiselon kokemuksella näyttäisi siltä, että melkein joka toinen vuosi meille tulee massiivinen riita, jonka aiheena on, yllätys, yllätys: raha.

Välillä tulee ryppyjä rakkauteen muustakin kuin nauramisesta.

Kaksi erilaista rahankäyttäjää

Mitä rahankäyttöön tulee, niin itse koen olevani meidän perheessä se suhteellisen huolellinen rahankäytön pohtija. Tykkään säästää ja ostaa asioita, jotka kestävät vuosia (ja joista myös pidän hyvää huolta vuosia), ja en hirveästi välitä kulutuskulttuurista tai siitä, että kaikki pitäisi saada nyt ja heti.

Välillä kuitenkin huomaan, että stressaan rahasta niin paljon, että se alkaa näkymään meidän suhteessa – eikä mitenkään positiivisella tavalla.

Sillä välin, kun itse pohdin, että raaskinko ostaa Robert’s Coffeen Chai Latten perjantain kunniaksi, niin rakas miekkoseni selailee netissä uusia autoja ja veneitä. Yleensä ihan vain fiilistelläkseen, mutta välillä kuitenkin sillä tavalla, että Pirttihirmun stressitaso lähtee taas salakavalasti kohoamaan.

Marmoripossua kuvaillessani taasen sanoisin, että hän on vähän sellainen hetkessä elävä seikkailija, joka tykkää jatkuvasti unelmoida vähän kaikesta. Toisaalta Jani on myös helkkarin kova tekemään töitä, ja meidän suhteessa onkin aika iso ero siinä, mitä toinen tienaa. Välillä mua kuitenkin harmittaa se, kuinka rankaksi Jani tekee asiat itselleen (ja samalla mulle) sen takia, ettei säästämiseen aina riitä maltti vaan mennään eka ja mietitään sitten sen jälkeen.

Mistäs tänä vuonna riideltäisiin?

24-25. maaliskuuta, eli tarkemmin sanottuna kirjoitettuna sunnuntain vastaisena yönä, rakas Marmoripossuni tuli jätkien illasta kotiin ja kyseli, että mitä olisin mieltä, jos hän lähtisi ystävänsä kanssa viikoksi roadtrip-reissulle. En ilahtunut asiasta ollenkaan, sillä tässä on jo muutoinkin tullut stressattua rahasta ihan tarpeeksi normaaliinkin verrattuna, kun talon rakennuksessa on muun muassa maaurakan kohdalla budjetti paukkunut railakkaasti yli. Ilmoitin sitten, etten halua jutella asiasta juuri nyt vaan keskustellaan aamulla. Mies hieman suutahti, ettei mun kanssa voi kuulemma jutella. Itse suutahdin takaisin ja tirautin sängyssä pari kyyneltä, kun mietin, että miten tuo toinen voi edes ajatella jotain roadtrip-reissua, kun hyvä jos omat rahat riittää ruokaankaan välillä.

Sunnuntai menikin sitten aika hiljaisissa tunnelmissa ja illalla mies pakkasi laukkunsa reissua varten. Käytiin vielä aika kiivasta keskustelua ja itkin taas lisää. Maanantaiaamuna lähdin töihin antamatta miehelle pusua tai sanomatta hei. Onneksi töissä sai muuta ajateltavaa, mutta tiesin, että illalla tyhjään kotiin palatessa tulisi taas itkut.

Jani laittoi sitten maanantai-iltana viestiä, että he olivat päässeet turvallisesti perille (en tosin tiennyt, että minne) ja toivoi, että mulla oli jo parempi mieli. Olin vielä niin pahalla päällä, etten vastannut miehelle mitään. Ajattelin muutoinkin, etten nyt halua puhua Janin kanssa vaan selvittelen mieluummin omia ajatuksiani, ettei tule sanottua mitään tyhmää pelkästään sen takia, että on pahoittanut mielensä ja on todella huonolla tuulella.

Ensimmäiset tekstiviestikeskustelut käytiinkin vasta tiistaina, ja välillä myös vähän huonoon sävyyn. Syyttely-nimistä palloa tuli syöteltyä puolelta toiselle, ja Marmoripossun mielestä vaimo käyttäytyi välillä kuin 12-vuotias tai 16-vuotias. Pidin peukkuja pystyssä, että reissun loputtua olisin taas 29-vuotias. 😬

Pallotellessa selvisi samalla, että molemmilla on hampaankolossa muutakin, kuin pelkästään roadtrip-reissusta johtuva mielipaha.

Syyttävä Pallo.

Kuulostaa ehkä hassulta, että kaksi riidoissa olevaa aikuista ei keskustele edes puhelimitse, mutta tässä tapauksessa oli hyvä saada mustaa valkoisella. Kirjoittaessa tulee myös muotoiltua ajatukset paremmin, eikä sanottua mitä sylki suuhun tuo. Silloin on myös aikaa lukea toisen lähettämät viestit ajatuksella ja miettiä, minkä takia sillä toisellakin on niin paha mieli, että ollaan päädytty tällaiseen tilanteeseen.

Loppujen lopuksi kuitenkin molemmat tiedetään kiukuspäissämmekin, että rakastamme toisiamme, ja mistään tahallisesta toisen mielen pahoittamisesta ei ole kyse. Joskus vain asioita ei saa sanottua ääneen ja vati menee nurin.

Välillä kannattaa vetäytyä hetkeksi omiin oloihin ja olla ihan hiljaa.

Jani tulikin sitten jo torstaina kotiin, ja vaikka oltiin saatu keskusteltua asioista ihan hyvissä tunnelmissa reissun aikana, niin olin silti vielä aika loukkaantunut ja surullisella tuulella riitelystä johtuen. Onneksi perjantai oli kuitenkin vapaata, niin lähdettiin heti aamusta tontille ja käytiin parin tunnin kävelylenkillä. Luonnossa tarpomisen ja ylimääräisten höyryjen päästön jälkeen oli hyvä hetki puhua vielä kasvotusten ja puhdistaa ne hampaankolot – sekä tietysti pyytää anteeksi omia törppöilyjä kummankin osalta.

Yksin on vaikea riidellä

Klassinen sanonta siitä, että riitelyyn tarvitaan aina kaksi, pitää hyvin paikkansa. Vaikka meidän tämän vuoden riita sai alkunsa siitä, että mies päätti lähteä reissuun lyhyellä varoitusajalla, kun itse jäin kotiin jatkamaan rahasta stressaamista, niin pohjalla oli kuitenkin muutakin, minkä takia Jani koki tarpeelliseksi päästä hetkeksi muualle rakennusurakan ja kaiken stressin keskeltä, ja minkä takia itse taasen tunsin itseni todella loukatuksi.

Jani on opettanut mulle tässä kahdeksan vuoden aikana sellaista tervettä itsekkyyttä, jota pitää osata vaalia. Ennen olin nimittäin sellainen kaikkien pompoteltavissa oleva tyttö, joka ei uskaltanut sanoa poikittaista sanaa kenellekään vaan teki kaiken mitä pyydettiin. Janin kanssa oon oppinut, että itsestä pitää pitää hyvää huolta, jolloin myös kaikki muutkin voivat paremmin. Ja silloin kun itse voi hyvin, on helpompi jeesata muitakin.

Meidän tapauksessa tämän vuoden riita johti siihen, että mies lupautui opettelemaan rahan säästämisen jalon taidon, ja mä sanoin, että lyhyelläkään varoitusajalla reissuun lähtemiset ei tällöin haittaa, jos siihen on säästetty pätäkkää ja ei vahingossakaan jäädä pulaan, jos jotain muuta odottamatonta tapahtuu. Positiivisena muutoksena myös se, että mies on hoitanut kotiaskareita enemmän, kun kiukuttelin rahastressin lisäksi myös kotiaskareiden kasautumisesta aika lailla yksin mun harteille (vaikka mies hoitaa kokkauspuolen kyllä kunnialla!).

Muru, pusuteltaisko vaihteeksi?

Sitten taas, kun sen rakkaan kanssa on ensin riidelty, keskusteltu ja sitten pussailtu sovinnoksi, niin sitä ymmärtää, että elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin raha. Ne kaikkein tärkeimmät asiat ei nimittäin ole mitattavissa rahassa:

Vuonna 2013, jolloin mentiin myös naimisiin, löysin aamulla keittiön pöydältä tällaisen lapun.

Rahaa arvokkaampaa on se, että rinnalla on ihminen, jonka kanssa voi pusutella ja nauraa yhdeksänkymmentäyhdeksän prosenttia vuodesta. Jani ei ole täydellinen, enkä häntä sellaiseksi haluaisikaan, sillä välillä on ihan hyvä pahoittaa mielensä ja tsekata, että kyynelkanavat varmasti toimii.

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin kuittaa silkkipallien sukua olevan miessian vaimo:

-Pirttihirmu

PS.

Suosittelen katsomaan TED Talksista löytyvän Susan David -nimisen psykologin The gift and power of emotional courage -videon siitä, kuinka kaikkia tunteita tarvitaan hyvään elämään. 👍 Videoon saa tekstitykset englanniksi ja useammalla muullakin kielellä:

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.