Suunnitelmissa kaunis ja käytännöllinen koti

Omaa kotia rakentaessa ei pääse kovin helpolla.

Nimittäin kun suunnittelee kokonaisen talon omaan makuun sopivaksi, niin mietittävää ja päätettävää riittää aikamoinen pinkka.

Parisataaneliöiseen rakennukseen saa mahdutettua esimerkiksi yllättävän monta pistorasiaa, ja niiden sijoittamisessa tulisi pitää mielessä monen muun asian lisäksi myös vuodenajat.

Asioidessasi sähkösuunnittelijan luona kesällä, kun ulkona on 24 astetta ja aurinko porottaa mukavasti, voi olla vaikea kuvitella itseään joulunvietossa. Mutta jos tykkäät esimerkiksi laittaa jouluksi tunnelmallisia jouluvaloja, niin tällaisia ajatusleikkejä kannattaa harrastaa niin paljon kuin mahdollista; mihin kannattaa sijoittaa vielä pari ylimääräistä pistorasiaa, jotta jouluvaloja saa ripustettua kivasti eikä lattioiden poikki juokse rumia johtoja? Entäpä keittiö ja kodinkoneet? Kuinka monta elektroniikkahärpäkettä haluat olevan jatkuvasti esillä ja käytettävissä ilman, että johtoja tarvitsee koko ajan irrotella seinästä ja vaihdella pistokepaikkojen välillä? Ja mahtuuko se nätti LED-joulukynttelikkökin siihen kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen viereen tuomaan tunnelmaa talviaikaan?

Näitä pohdintoja tehdessä on tullut huomattua, että erityisesti juuri pistorasioiden sijoittelemisessa kannattaa käyttää reipasta kättä. Jälkeenpäin lisäileminen saattaa nimittäin osoittautua aika työlääksi.

Marraskuussa hiottiin talon sähkösuunnitelmia kahvin voimalla yli puolenyön.

Hyvällä visiolla pääsee jo pitkälle, mutta pohjapiirros- ja rakennusvaiheessa se ei välttämättä enää riitäkään, sillä vastaan tulee muun muassa erilaisia rakennusmääräyksiä sekä rajoitteita, jotka pitää ottaa huomioon kodin suunnitteluvaiheessa. Huoneen kattoa saattaakin joutua madaltamaan, jotta katon poikki vedettävät putket saadaan piiloon, ja vaatehuoneen kaapista pitää ottaa parikymmentä senttiä pois ylös menevän ilmastointiputken tieltä.

Muun muassa alakerran vessaa tuli suurentaa määräysten mukaisesti, jotta tilassa mahtuu kääntymään pyörätuolin kanssa.

Pohjapiirrokset suurennuslasin alla

On mahtava tunne, kun arkkitehti laskee tuoreet piirrokset pöydälle, ja näet kaikki unelmakodista käydyt keskustelut konkreettisina viivoina edessäsi. Talon ensimmäinen pohjapiirros näyttääkin helposti heti ensimmäisellä katselukerralla upealta, kun sen näkemistä on ensin odottanut useamman kuukauden ajan kuin kuuta nousevaa. Kun alun innostuksesta johtuvasta pienestä sokaistumisesta on toivuttu, ja aletaan pohtimaan mahdollisten huonekalujen sijainteja, niin sitä saattaa siinä vaiheessa kuitenkin huomata, että ikkuna onkin väärässä paikassa tai jokin seinämä aivan liian kaponen.

Elokuussa 2017 päästiin ihastelemaan meidän kodin ensimmäisiä pohjapiirroksia.

Itse huomasin esimerkiksi vasta pari kuukautta ensimmäisten pohjapiirrosten näkemisestä, että alakertaan tulevassa vierashuoneessa ei oikein ollut haluamaani selkeää tilaa sohvasängylle. Pikainen soitto arkkitehdillemme Virvelle kuitenkin ratkaisi ongelman, ja hän poisti alakerran makuuhuoneesta ulkosisäänkäynnin puoleisen ikkunan, jolloin huoneeseen tuleva sohvasänky saa oman seinän, ja muutoinkin pieni huone saa myös vähän enemmän yksityisyyttä.

Yhdessä vaiheessa taasen tuijottelin talon alustavaa julkisivupiirrosta pitkään ja mietin, että mikä siinä mättää. Sitten tajusin, että emme olleet suunnitelleet Janin kanssa pääsisäänkäynnin puolelle minkäänlaista katosta.

Ja kyllähän talossa nyt katos pitää olla sisäänkäynnin kohdalla! Jos tulet kotiin esimerkiksi isojen kauppakassien kanssa ja ulkona sataa kaatamalla, niin et varmastikaan halua seistä kassien kanssa sateessa etsien laukun pohjalle vajonneita kodin avaimia.

Voilà! Pääsisäänkäynnin katos paikoillaan! Tuossa rappusilla tulee varmasti istuttua useasti sateelta suojassa ja metsää ihastellen.

Aina kaikkia visioita ei kuitenkaan pystytä toteuttamaan, ja loppupeleissä mukaan tupsahtaa usein muutama kompromissikin, kun kaikki suunnitelmat eivät mahdu saman katon ja annettujen neliöiden sisään. Välillä käy myös niinkin, että ilmaan heitetty mahdottomalta kuulostava idea joudutaan torppaamaan, mutta se saa aikaan hyvän aivoriihen, jonka seurauksena tehdäänkin järkevämpiä tilaratkaisuja. Kaikesta kannattaa siis puhua ääneen ja pitää mieli avoinna! Erityisesti arkkitehdille kannattaa myös kertoa, jos jokin kohta talossa tuntuu mättäävän, sillä ainakin meillä Virve on osannut hyvin paikantaa, mistä huono tunne saattaisi johtua, ja kertoa siihen sopivista mahdollisista ratkaisuista.

Yläkerran parveke oli meidän porukalla käydyssä keskustelussa syntynyt (ja erittäin mieluinen) lisäys alkuperäiseen pohjaan.

Yhdessäoloa ja rentoutumista

Haluttiin alusta alkaen koti, jossa on mukava rentoutua ja viettää aikaa perheen sekä ystävien kanssa, ja tästä syystä huoneiden lukumäärä on haluttu pitää pienenä ja oleskelutilat isoina. Myös isoilla ikkunoilla halutaan tuoda ympäröivää luontoa lähemmäs, ja pintamateriaaleiksi ollaan pyritty valitsemaan luonnonläheisiä sävyjä.

Meidän kotimetsää.

Kodin pohja- sekä sähkösuunnitelmat on jo onneksi lyöty lukkoon, joten nyt ollaan päästy keskittymään enemmän seuraaviin, eli sisustukseen liittyviin kysymyksiin. Tähän mennessä ollaan saatu Janin kanssa tehtyä aika lailla kaikki päätökset kiintokalusteista ja lattiamateriaaleista:

Keittiön kaapistot ja tasot: Domus

Keittiöstä puuttuu tosin vielä kodinkoneet, sillä markkinoilta ei ole löytynyt juuri sellaisia kuin halutaan. Niitä siis odotellessa!

Vaatehuoneen kaapistot: Domus

Molemmat saavat samanlaiset vaatekaapit vastakkaisille puolille huonetta.

Alakerran vessan kaapit: Domus

Tässä malli pysyy samana, mutta kaappien väri vaihtuu.
Laattapisteen aaltoileva laatta tulee pelkästään alakerran vessan peiliseinälle.

Yläkerran kylpyhuone: Domus

Yläkerran kylpyhuoneen kaapistot. Myös tässä malli pysyy samana, mutta kaappien väri vaihtuu.
Laattapiste: yläkerran kylpyhuoneeseen tuleva laatta.
Kyseistä laattaa saa vaikka missä koossa.

Alakerran kylpyhuoneen laatta: Laattapiste

Alakerran kylpyhuoneen laatoista täytyy nyt vähän nolona myöntää, että en ole itse asiassa aivan 100 prosenttisen varma, mikä laatta me valittiin lattialle. Ylhäällä kuvassa näkyvä raitalaatta tulee nimittäin ainoastaan yhdelle seinäosuudelle, jonka edessä kylpyamme tulee olemaan. Pitää varmatenkin vielä käydä tuolla Vantaan toimipisteellä tarkistamassa, mitä on tullut valittua.  😅

Eteisen, olohuoneen ja keittiön laatta: Laattapiste

Tässä yritetään pohtia, kumpi parkettisävy sopisi paremmin portaisiin sekä yläkerran lattiaksi, ja samalla myös sointuisi tulevan lattialaatan kanssa yhteen.
Kuvassa alhaalla keittiön ja vessan pintamateriaaleja.

Onneksi näiden päätösten tekeminen helpottuu koko ajan sitä mukaan, kun sisustussuunnitelmakin päivittyy. Varsinkin alussa tuntui mahdottomalta yrittää tehdä päätöksiä materiaaleista ja väreistä, kun talo oli vain pelkkä tyhjä kanvas, joka ei antanut pahemmin minkäänlaista inspiraatiota siitä, millaisia valintoja sitä kannattaisi tehdä.

Nyt pidetäänkin sitten vain peukut pystyssä, että tekemämme valinnat tulevat sopimaan yhteen keskenään ja kokonaisuus näyttämään siistiltä.  🙂

 

-Pirttihirmu

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.