Kodin tila, jossa taikuus tapahtuu!

Te kaikki pikkupervot tietenkin luulitte, että aion kertoa teille jotain mehukkaita makuuhuonetarinoita, joihin liittyy vahvasti sipulit, mutta e-hei! Nyt puhutaan keittiöstä – tuosta kodin sydämestä ja rakkauden tyyssijasta!

Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että tuo rakas Marmoripossuni tykkää ruoanlaitosta ja on vieläpä erittäin hyvä siinä. Pääsen toki itsekin aina välillä kokkaamaan, mutta suurimman osan ajasta herkulliset annokset ruokapöytään loihtii Jani. Myös meidän ruoanlaittotyylit ovat tyystin erilaiset, sillä jos multa kysytään, niin epäilen, että herran logiikka on ”mitä enemmän sotkua, sen parempi ruoka”, kun taas itse tykkään fiilistellä (suht hitaasti) ja tehdä kaiken siistin organisoidusti. Monesti siis, kun yritetään tehdä yhdessä ruokaa, niin meidän ruoanlaittotyylit meinaavat vähän tapella keskenään. Ymmärrän toki erittäin hyvin Janinkin ärsyyntymisen, kun herralla on helkkarin terävä japanilainen Sakai Kikumori -veitsi kädessä ja siinä vieressä heiluu innokas Pirttihirmu huiskimassa rätin kanssa mestoja puhtaaksi.

Siisteys ennen turvallisuutta!

Kaikkeen tähän on myös osaltaan varmasti vaikuttanut se, että meidän edelliset keittiöt ovat olleen verrattain pieniä, jolloin myös yhdessä kokkaaminen on jäänyt vähän vähemmälle ja sormenpäät on saatu säilytettyä. Tästä johtuen uutta keittiötä suunniteltaessa olikin tärkeää, että työtasoa tulee mahdollisimman paljon, joka taasen mahdollistaa pariskuntakokkailun ja onnellisen avioliiton.

Meidän ensimmäinen itse suunnittelemamme keittiö tuli Domukselta, ja tykkäsimme siitä paljon. Päätimme kuitenkin Kalkkirannan kotia varten tutkia myös markkinoiden muutkin keittiöalan yritykset, ja katsoa mitä heillä on tarjota. Vahvoina kriteereinä keittiön hankinnassa oli kotimaisuus ja kestävyys.

Tutkimusmatkaan kului aikaa useampi viikko, ja lopulta päädyttiin siltikin Domukseen. Edellinen keittiö oli kestänyt erittäin hyvin käytössä, ja eri merkkien keittiökaappeja ja vetolaatikoita ronklatessa tuli varsin selväksi, että Domuksen kalusteet vain tuntuivat käteen kaikkein parhaimmilta ja jytkyimmiltä. Siispä keittiösuunnittelu aloitettiin Domuksen Espoon myymälässä Paula Karjalaisen johdolla, ja useamman tapaamisen ja viilauksen tuloksena saatiin aikaiseksi juuri meidän näköinen aromipesä!

Tässä meidän tulevan Domus-keittiön mallipiirrokset:

Keittiö olohuoneesta päin katsottuna
Keittiö ruokapöydän paikalta katsottuna

Seinän puolen kaapistot nostettiin korkealle (245 cm), sillä heti kaappien yläpuolella sijaitseva makkarin uloke tulee kaappien päälle samaan linjaan, eikä haluttu jättää siihen väliin mitään aukkoa pölyjä keräämään. Altaan yläpuolella oleviin kaappeihin päädyttiin laittamaan lasiovet ja rungon sävyksi tammi, jolloin saadaan yhdistettyä kaapistoa tammilevystä tehtyyn baaritasoon.

Keittiön mitat (opinpa tässä juuri muuten itsekin, että kuvaa oikealla hiiren näpykällä klikkaamalla ja ”open image in a new tab”-vaihtoehtoa klikkaamalla saat kuvan näkymään isompana, niin ei tarvitse suurennuslasin kanssa yrittää siristellä)

Edellisessä keittiössä meillä oli kaikissa kaapeissa vedinlistat, ja uutta keittiötä suunniteltaessa mietin sitten, että pitäisköhän sitä vaikka vaihtaa välillä takaisin tavallisiin vetimiin. Nyt tosin, kun ollaan tässä vuokrakämpässä asuttu ja tavan vetimistä ”nautittu”, niin voin kyllä sanoa, että uuteen keittiöön tulee vedinlistat! Ne on vain niin älyttömän helpot pitää puhtaana verrattuna esimerkiksi nuppeihin tai klassisiin vetimiin, joita pitää hinkata joka suunnasta ja pujotella rätillä väleihin. Jos siis tykkäät pitää paikat puhtaana ja tehdä sen helposti, niin suosittelen lämpimästi vedinlistoja! 👍 Ja paikkojen puhtaana pitämiseen suosittelen muuten myös suurella lämmöllä Viledan MiraClean-ihmesientä! Ei tarvitse kemikaalien kanssa pläräillä ja sillä lähtee oikeasti aivan kaikki (maalipinnatkin, jos oikein hinkkaa)!

Vasemmalla puolella keittiön värimaailmaa, johon yhdistetään lisäksi vielä tammea. Kaappien ovet ovat Taika-sarjan korkeakiiltoista grafiittia.

Edellisestä keittiösuunnittelusta viisastuneena meillä oli myös selkeitä must have -kohtia uuteen kotiin:

  • työtasoon upotettava liesituuletin
  • kuumuutta kestävät työtasot
  • työtason alle kiinnitettävä allas
  • iso induktioliesi
  • Side-by-Side-jääkaappipakastin vesiliitännällä ja jääpalakoneella
  • ”baaritaso” ruoanlaittopisteen läheisyydessä
Saarekkeen syvyys 108 cm ja pituus baaritaso mukaan lukien 300 cm

Huonekorkeus keittiö-olohuone-akselilla on 595 cm, joten työtasoon upotettava, ja siitä napin painalluksella nouseva liesituuletin oli selkeä ratkaisu tähän. Markkinoillahan on tällä hetkellä esimerkiksi lieden keskelle sijoitettuja liesituulettimia (löydät kuvagooglaamalla ”liesituuletin liedessä”) , mutta en näkisi ikinä meillä sellaista vaihtoehtoa. Ensinnäkin, kokatessa roiskuu ja räiskyy halusi tai ei, ja toiseksi, keskelle sijoitettavan liesituulettimen puhdistaminen (vaikka sieltä saakin ne kaikki härpäkkeet irrotettua) on takuuvarmasti paljon työläämpää kuin kauempana liedestä sijaitsevan. Ihan tyhmä idea, sanon minä!

Käytännöllisyyteen viitaten kuumuutta kestävät työtasot tulevat helpottamaan kokkailuja valtavasti, kun kuuman pellinkin voi laskea suoraan työtasolle, ja työtason alle kiinnitettävä allas mahdollistaa altaan ympäristön putsaamisen nopeasti ja huolellisesti. Allasvalinnassa oli ihan selkeä voittajamerkki, joka myös edellisestä Domus-keittiöstä oli tullut tutuksi; Blancon itse kehittämästä ja patentoimasta Silgranit-kivimassasta valmistettu keittiöallas. Meidän edellinen Silgranit-allas oli kahvinruskea, joka näytti kolmen vuoden käytönkin jälkeen täysin upouudelta.

Ja koska Janin kokkailuissa menee useasti tunti jos toinenkin, niin halusin ruoanlaittopisteen läheisyyteen paikan, jossa vaimo vieraat voivat istua ja rupatella kokin tehdessä ruokaa. Saarekkeen päätyyn tulee siis 4 cm paksusta tammilevystä tehty baaritaso, jonka ääreen mahtuu helposti kolmekin ihmistä nauttimaan viinistä ja komeasta Marmoripossusta. Baaritason vasempaan reunaan tulee myös pistorasia, joten siinä voi viettää hyvin myös työpäivääkin.

Nyt näin keittiösuunnitteluhässäkän läpikäyneenä voin suositella keittiövalintoja tehdessä miettimään ensin nykyistä keittiötä ja sitä, mikä siellä toimii ja ei toimi. Tämän jälkeen on paljon helpompi suunnitella uutta keittiötä ensin niillä must have -ominaisuuksilla ja sen jälkeen kuvitella itsensä sinne uuteen keittiöön kokkaamaan ja miettimään, missä kohtaa ja millä puolen minkäkin pitäisi olla. Sitten, kun kaapitkin on saatu oikeille paikoilleen, on helppo miettiä vielä pistorasioille sopivat ja käytännölliset paikat. Tässä kohtaa auttaa myös se, kun mietit, mitä kaikkia kodinkoneita haluat olevan jatkuvasti näkösällä ja toiminnassa (esimerkiksi meillä on kahvinkeitin, leivänpaahdin ja vedenkeitin), ja kuinka monta pistorasian paikkaa tarvitaan niiden lisäksi, jotta näitä ei tarvitse vedellä aina irti, jos meinaa jotain toista laitetta käyttää.

Meillä meni monta tuntia hioa meidän keittiö lopulliseen muotoonsa, mutta asiaa helpottaa huomattavasti se, että apuna on alan ammattilainen, joka osaa ehdottaa sopivia vaihtoehtoja ja sekottaa päätä erilaisilla ratkaisuilla – sekä tietysti ottaa huomioon miljoona pientä seikkaa, jotka vaikuttavat kokonaiskuvaan ja -toimivuuteen. 🙂

Rauhassa ja huolella tehty, niin kyllä siitä hyvä tulee!

 

PS. Jos olet harkitsemassa uutta keittiötä, kylpyhuonetta tai haluat päivittää kodin kaappitiloja, niin Domus juhlii tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiviään, jonka kunniaksi saat kalustekokonaisuuksista 30 % alennuksen, kun varaat suunnitteluajan 11.2.2018 mennessä!

Domus juhlavuosiale

 

Keskiviikkoterveisin,

Viimeiset pari päivää salaojia tehnyt Pirttihirmu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.